пʼятницю, 27 листопада 2015 р.

Рим. Відгук про подорож

Були в Римі у кінці червня 2015. Жара ще тільки починалася, теплий, але освіжаючий вітер дозволяв не помічати її навіть в центрі міста. Рим сподобався безумовно! Винаймали квартиру біля станції Джемелли, недалеко від метро Батистинни - тихе, спокійне, дуже комфортне місце, мало туристів і місцеві жителі, такі ж спокійні і неквапливі. Сподобався устрій Риму - нікуди не квапитися і скрізь устигати! Нас лякали злодіями, тому ми прибрали ланцюжки, повісили сумки через голови і підозріло оглядали усіх зустрічних на 100 метрів по радіусу, може і тому повезло;) Увечері рано закривається і метро, і його аналог - електрички, зате ходять автобуси, правда англійський мало знають, але в центрі все ж допоможуть. Були на опері, вона закінчилася після 12 ночі, само собою, залишаються або нічні автобуси, або таксі.

фото в Римі. Італійська подорож

Вночі в центрі, як в іншому і в нашому районі, одні туристи, в основному шумні німці. Не сподобалося, що в неділю закрите усе! Навіть частина магазинів і кафе в центрі! Навіть Карфур, аналог Ашана!
Щодня користувалися квитками за 1,50 євро метро+автобус+електричка на 100 мін, це економніше за квиток на тиждень, все одно тільки туди-назад і устигаєш. Відразу по приїзду сплатили податок 3,5 євро за людину в день, про який читали, але нас не попередили, було трохи неприємно. Їздили в Лідо-ді-Остію, дуже добре, якщо хто їде на довший термін (ми були тільки 7 днів) поєднувати поїздки на море і прогулянки по Риму! Море поруч, за ті ж 1,50 євро з метро на електричку і чудове маленьке курортне містечко! Плануємо наступний рік вже на два тижні! Рим, центр, як китайська скринька! Вулички без тротуарів, площі і фонтани, а храми - древні базилики, масивні, величні мости через Тібр, який і сам здається втомився від своїх років, але течія в каламутних водах усе так само нестримно. Дуже сподобався замок св.Ангела, Авентинский пагорб з його апельсиновим гаєм, прогулянки по центру (планомірно пройшли по усьому центру з картою і путівниками в руках).А Ватикан і собор св.Петра згадую з содраганием - у цю пору року це Вавілон, немов я на Київській під час пік - довкола фрески, гобелени, а ми йдемо, голова до голови, немов скупчене стадо, під окрики охорони Ватикану. Острах, хоч в черзі ми і не стояли(усі квитки купили на сайті заздалегідь) враження від робіт знаменитих майстрів були папрочь зіпсовані. Ми винаймали квартиру з патио - снідали і вечеряли в тіні ліщини, лимонної і апельсинових дерев, це незабутньо! Лимони падали під ноги, вони великі і кислющие, але ми усі привезли додому, як сувеніри! Дуже багато різноманітних спогадів залишає Рим і навіть те, що місцеві жителі не люблять туристів, не псує захопленого враження. А їх ненав'язливий сервіс, будь то магазин, ринок, кафе! У них на лицях написано - не будеш нічого брати, вали від сюди, а коли нарешті щось вибереш (джинси, окуляри, морепродукти, тістечка, піцу, овочі) вони тебе помічають і розпливаються голлівудською посмішкою! Скрізь, ми це перевірили! Такий рідний сервіс гріє душу, почуваєш себе як вдома! А перехід по вулиці(підглянули у місцевих) - головне "не збити машину"! А світлофори і зебри - це, як ми зрозуміли для нас, туристів. І машини пригальмовують. Скільки ще не пройденого залишилося, і в скільки місць ще хочеться повернутися! Я вже чекаю наступне літо, адже не можна попрощатися з Римом, лише злегка трохи відкривши його старовинні, тисячолітні двері, адже не даремно говорять - усі дороги ведуть в Рим!

Немає коментарів:

Дописати коментар