понеділок, 23 лютого 2015 р.

Куршська коса - головна пам'ятка Калінінградської області

На балтійському узбережжі можна виявити унікальну територію, де ідеально поєднуються один з одним відразу декілька кліматичних зон - тут пустелі є сусідами з березовими лісами, піщані гори з лугами, пляжі з багнистими болотами, а рівнини з сосновими борами.
Уся ця неймовірна різноманітність зібрана на порівняно невеликій площі, що стала природним заповідником під назвою Куршська коса. Вона має невелику ширину (максимальна ширина складає не більше чотирьох кілометрів, а мінімальна - близько чотирьохсот метрів) і величезну протяжність - практично сто кілометрів.


Цей заповідник незвично різноманітний, через що світові дослідники назвали його "музеєм природних зон". Усе це природне багатство є власністю двох країн : Литви і Росії (Калінінградська область).

Тому якщо ви захочете поглянути на неї особисто, то вам навіть не доведеться оформляти візу або робити закордонний паспорт. Детальнішу інформацію про Куршску косу можна прочитати на цьому сайті.

Учені упевнені, що близько п'яти тисяч років назад Куршська коса була невеликим архіпелагом, що складається з декількох островів. З часом вони злилися один з одним в єдине ціле під впливом вітру і морських хвиль, які несли на острови пісок. На цьому піску потім з'явився рослинний покрив, який включає різні природні зони. Частина з них неймовірно важливі для збереження цілого ряду зникаючих видів. До того ж коса має сприятливе географічне розташування для чималого числа перелітних птахів.

Немає коментарів:

Дописати коментар