неділю, 28 вересня 2014 р.

Скелі Адалари в Гурзуфі - природна пам'ятка і символ Криму

Скелі Адалари ще називають скелями-близнюками. Це два невеликі кам'яні острівці, які знаходяться в Криму поряд з Гурзуфом. Скелі стоять в морі, поряд з горою Аюдаг, в 250-300 м від берега, навпроти відомого дитячого табору "Артек".

Скелі Адалари


Меньший острівець має висоту 35 метрів і діаметр метрів 20, а острів більше - 48 метрів і метрів 30 в діаметрі. Ці скелясті острови розділені відстанню метрів 40. Море біля основи скель Адалар має глибину 14-38 метрів.

Щоб відвідати цю природну пам'ятку Гурзуфа, необхідно орендувати житло в Криму. Це буде особливо просто, якщо забронювати житло через інтернет. Колись в давнину скелі Адалари з'єднувалися з берегом, але поступово перешийок руйнувався морем, скелі Адалари сьогодні під водою, помітні залишки тодішніх природних мостів, порослих водоростями.


навколо скель Адалар


В ході екологічного туризму в Гурзуфі варто відправитися до Адалари на катері. У морі навколо скель плаває безліч риб, а на самому дні ховається камбала. Скелі-близнюки уподобані сотнями морських пернатих.


Водний простір навколо скель Адалар колись служив місцем відстою судів, про що свідчать фрагменти кораблів і якорів, що досі виявляються. На одній із скель на початку XX століття побудували ресторан "Венеція", де дивували відвідувачів доставкою їх сюди на човнах і приготуванням блюд з морепродуктів, здобутих з моря прямо у них на очах. У 1964 році скелі Адалари удостоїлися статусу заповідного пам'ятника природи Криму, і сьогодні ці скелі є одним з символів Гурзуфа і усього півострова.

Немає коментарів:

Дописати коментар